ondernemen

Nood aan meer productiviteit? Let me introduce you to Batch days!

Ben jij ook iemand zoals ik die heel snel afgeleid is?

Tijdens het schrijven van deze blog heb ik waarschijnlijk al honderd keer gescrold door Facebook, mijn instragram account vijftig keer gecheckt, en ben ik ook al tien keer naar het toilet gegaan. Samen met nog tal van andere onnuttige dingen. Daarnaast ben ik in mijn hoofd ook met honderdduizend andere taken bezig geweest. Blogje schrijven, snel tussendoor enkele mailtjes versturen, informatie opzoeken voor een andere blog, vlog maken, al nadenken over een ander project, … ‘Multitasken’ noem ik het terwijl het eigenlijk pure tijdverspilling is.
Waarom doe ik het dan? Omdat ik het moeilijk vind om me op één taak te focussen, zonder me al snel te vervelen.

Ik ben hier blijkbaar niet alleen in. Er blijkt een oplossing voor mijn probleem (en misschien ook dat van jou!) te zijn.

Batch Days!

Batch days zijn dagen die je volledig toewijdt aan één bepaalde taak die geregeld terugkomt of een groep gelijkwaardige taken die je in een keer kunt afhandelen zonder steeds te moeten afwisselen.
Dat kan een dag administratie zijn, je bureau opkuisen, mails beantwoorden, werken aan een project, het huis opruimen, …

Is het efficiënt?

Omdat je je enkel focust op een enkele taak zou je veel productiever zijn.
Hoe komt dit?
Als je vaak van taak verwisselt (zoals ik!) moet je steeds je focus verleggen, opnieuw opnemen en geconcentreerd beginnen werken aan die taak. Als je dat heel de tijd doet tussen verschillende taken ben je meer bezig met je focus steeds opnieuw te vinden dan effectief met je werk bezig te zijn.
Door een batch day hou je dus een constante focus  op de taak voor handen, waardoor je het tijdverlies kunt reduceren en, zal je in principe al je werk sneller voltooid hebben.

Hoe ga je te werk?

1.      Begin met een of meerdere batch days te plannen in je agenda.
2.      Maak vervolgens een concreet plan
Splits het op in kleine onderdelen en schat (realistisch!) in hoe lang je over elk onderdeel gaat doen.
3.      Maak een checklist zodat je een overzicht hebt van wat al gedaan is en wat nog moet komen.
Natuurlijk zal dat de eerste keer niet vlot verlopen. Je moet er een routine in creëren waardoor het een gewoonte wordt. Na verloop van tijd zal je ook al beter kunnen inschatten hoe lang je aan iets zult werken. Dit neem je dan mee in stap twee.

Voordelen

Het grootste voordeel is dat het stress reduceert.
Stel dat je elke keer je werk moet onderbreken om een e-mail te beantwoorden. Je werkt schuift dus steeds verder op. De mails blijven binnenstromen en je werk geraakt maar niet gedaan terwijl je de dag nadien wel een belangrijke meeting hebt. Alleen bij het idee al word ik zenuwachtig.
Door regelmatig een batch day in te lassen kun je je bijvoorbeeld een hele dag focussen op je werk voor die ene belangrijke meeting. Na de meeting kun je dan een paar uur inlassen om alle mails van de dag ervoor te behandelen. Bye Bye stress en tevreden klanten, want je mails een dag later beantwoorden is zeker geen ramp!
Ik ga er alleszins al snel mijn agenda bij nemen en wat batch days inlassen.

Ga jij het batchen proberen?
Laat zeker iets weten in comments!

6 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *