ondernemen

Introvert of extravert: een invloed op je carrière?

Introvert
= naar binnen gericht, op zichzelf gefocust
= laden zich op wanneer ze alleen zijn met hun gedachten en ideeën
= een persoon die graag alleen is, trekt zich terug in gezelschap

Extravert
= naar buiten gekeerd, gericht op de buitenwereld
= krijgen energie door dingen te doen
= een persoon die zich graag omringd door anderen

Mensen kun je qua karakter in 2 groepen onderdelen: Introvert of extravert.

Extraverte mensen houden van externe prikkels. Ze zijn graag onder de mensen, houden van sociale activiteiten en mengen zich sneller in een groep.

Een introvert persoon is meer teruggetrokken. Die houdt in tegenstelling tot een extravert persoon er meer van om alleen te zijn. Een groep mensen kost hen te veel energie. Extraverte mensen krijgen energie van zich in een groep te bevinden.

De (bedrijfs-)wereld is vooral gericht op extraverte mensen. Denk maar een netwerkevenementen waar vooral extraverte mensen in het oog zullen springen. Op vergaderingen zullen extraverte mensen meestal hun stem laten horen. Zo krijgen introverte personen minder kansen. Ze worden niet gezien als leiders gewoon omdat ze minder in de spotlight willen staan. Ze halen daar geen voldoening uit.

Zijn ze daarom minder capabel? Verre van. Er is geen correlatie tussen geweldig kunnen praten en geweldige ideeën hebben (Susain Cain in “Stil”). Toch zullen degene die introvert zijn sneller het gevoel krijgen dat ze er niet bij horen terwijl ze over andere capaciteiten beschikken waardoor ze het kunnen maken in de bedrijfswereld.

Zo zijn ze empatischer waardoor ze zich kunnen inleven in de situatie van anderen. Denk maar aan werknemers die geconfronteerd worden met moeilijkheden in hun privé-leven. Hoe beter je daar als leider mee kunt omgaan, hoe beter de relatie werknemer – werkgever. Dat heeft als gevolg dat je werknemers toegewijder zullen zijn naar het bedrijf toe.

Andere voordelen is dat ze beter rationeel naar problemen kunnen kijken om ze op te lossen.
Ondanks het feit dat social media meer mogelijkheden biedt voor introverte personen qua communicatie, zou de (bedrijfs-)wereld er nog meer rekening mee mogen houden.

Wat is jouw mening erover? Ben jij introvert of extravert?

15 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *