ondernemer,  vrouwelijke ondernemers

Evara Collin, professionele MUA en hairstyliste

Een tijdje geleden zat ik samen met Evara Collin, een getalenteerde make up artieste en hairstyliste,  die al heel wat professionele opdrachten op haar naam heeft staan. Wil je weten hoe het voor haar allemaal begon en/of heb je zelf ambities in die richting?
Lees dan snel verder want ik had de eer haar te mogen interviewen.

Evara Collin, professionele MUA en hairstyliste

Hoe is het allemaal voor jou begonnen?

Ik ben nu 10 jaar bezig en ben begonnen in bijberoep. Ik heb altijd academie gedaan en ben steeds creatief bezig geweest.
Eerst heb ik een allround make up opleiding gevolgd, 2 jaar schoonheidsverzorging en 3 jaar een opleiding voor kapper. Daarnaast heb ik nog verschillende aparte modules gevolgd zoals bruidsmake-up, make up voor film en televisie en bodypainting.

Hoe ga je dan uiteindelijk als professional aan de slag en krijg je opdrachten binnen?

Ik dacht eerst dat het een leuke bijverdienste zou worden en niet mijn beroep ervan zou kunnen maken. Sinds 3 jaar begon ik te merken dat het goed ging. Ik geraakte via via aan leuke jobs en productiehuizen begonnen me terug te vragen. Ik ben nog 2 jaar in bijberoep verder gegaan en sinds vorig jaar heb ik er mijn hoofdberoep van gemaakt. Het is natuurlijk een beroep dat steeds onzeker en verre van een 9 to 5 job is.

Er is veel concurrentie. Hoe ga je daar mee om? 

Ik voel me er slecht bij om andere MUA´s en hairstylisten te zien als concurrentie. Je kunt namelijk aan veel opdrachten geraken via andere make-up artists die eens niet kunnen en daarom jou aanraden. Jij doet dan hetzelfde wanneer jij niet kan. Je komt veel verder als je met mensen samenwerkt en de sector staat zeker open voor samenwerking.
Ook heeft iedere klant graag een bepaald type mens. Ik ben bijvoorbeeld een rustig type maar de welbepaalde klant kan dan liever samenwerken met ander karaktertypes.

Heb je tips voor startende MUA´s en hairstylisten?

Het is heel belangrijk om een sterk portfolio uit te bouwen. Je moet echt laten zien wat je allemaal kan. Klanten vertrouwen namelijk op wat ze zien. Wees dus heel kritisch bij de samenstelling van je portfolio. 1 slechte foto kan je hele boek teniet doen. Je portfolio opbouwen kan je doen door veel testshoots te doen.  Je zal er wat geld en vooral tijd in moeten investeren.
Daarnaast is het ook belangrijk een zekere ‘reputatie´ op te bouwen. Wanneer klanten weten dat je steeds op tijd bent, betrokken bent bij het hele proces en niet enkel de make-up doet en voor de rest op je gsm bezig zit, gaan klanten je ook al sneller opnieuw boeken of andere MUA´s naar je doorverwijzen.
Op zakelijk vlak is het belangrijk een goede boekhouder onder de arm te nemen. Jijzelf ziet vaak alleen de mooie creatieve kant maar er kruipt enorm veel administratiewerk in. Soms zit ik zelf een hele dag achter de computer. Na een shoot heb je echt nog werk dat thuis op je wacht.

Wat is je ultieme droom?

Ik wil full time bezig blijven met mijn passie 😉
Ik vooral vooral grote magazines en editoral doen. Nu doe ik veel commerciële opdrachten. Die zijn ook super leuk maar ik wil nog meer creatief bezig zijn en dat gepubliceerd zien in een groot magazine.
 
 
Bedankt Evara Collin voor het interview. Je hebt ongetwijfeld een heleboel startende MUA´s en hairstylisten gemotiveerd en geïnspireerd.
Wil je Evara haar werk zien? Bekijk dan zeker haar website!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *