Uncategorized

Concrete tips voor een kickass CV

Concrete tips voor een kickass CV van Anne-Sophie van Rise HR

Anne-Sophie De Smedt van Rise HR helpt organisaties en particulieren bij het ontdekken, kaderen en bereiken van nieuwe doelen: persoonlijk, transparant, eerlijk, zonder poeha. Solliciteren met een daarbij horende sterke CV is voor vele de eerste stap richting een nieuwe carrière. Sta jij op het punt om te solliciteren, maar is je CV nog steeds niet on point? Geen nood! We weten hoe tijdrovend en moeilijk het is om een krachtig CV te maken waarin je je onderscheidt van de massa. Daarom geeft Anne-Sophie je concrete tips voor een CV die jou helpen naar je droom job!

Waarom al die tijd en energie steken in een CV?

Je CV is je toegangsticket voor een nieuwe job. Het is je eerste indruk. En, you never get a second chance to make a first impression. Dus het is ook je ultieme kans om iemand die je absoluut niet kent toch te kunnen overtuigen van jouw capaciteiten en motivatie.

Voordat ik Job & Persoonlijke coach werd, werkte ik 5 jaar als recruiter. En dat betekent: duizenden CV’s gelezen en gescreend. En the good news is: je kan wel degelijk een verschil maken met je CV. Want er zijn CV’s die uitnodigen en inspireren en helaas zijn er ook CV’s die je niet eens wilt beginnen lezen.

Waar zitten dan juist de verschillen?
Om de vele tips op het internet te vervolledigen, heb ik enkele tips opgesteld vanuit mijn ervaring als recruiter en jobcoach.

Maak het (de recruiter?) makkelijk om je CV te screenen

Recruiters of bedrijven krijgen vaak een tien- of honderdtal CV’s binnen die ze in no time moeten screenen.

Wist je trouwens dat er per CV gemiddeld 6 seconden de tijd wordt genomen om te lezen?

Als de recruiter dan moet zoeken naar de informatie die hij nodig heeft, zal hij snel afhaken. Screenbaarheid van je CV is dus absolute prioriteit. Zorg er daarom voor dat hij in één oogopslag weet wie je bent, wat je ervaring is en wat je skills zijn.

Een beetje advies:

 • Chronologie gaat van heden naar verleden. Start met je huidige werkervaring en eindig met je studies.
 • Zorg voor duidelijke onderverdelingen in je CV zodat er een duidelijk onderscheid is tussen werkervaring, studies, extra cursussen, talen, karaktereigenschappen, interesses & hobbies.
 • Gebruik korte beschrijvingen, géén volzinnen.
 • Splits je data, functietitel & organisatie duidelijk op in twee kolommen
 • Wees duidelijk: je CV mag niet voor interpretatie vatbaar zijn. Concretiseer je takenpakket. De functietitel ‘Account Manager’ betekent in het ene bedrijf iets helemaal anders dan in het andere. Beschrijf daarom je takenpakket in een 4-tal bullet points.

Prikkel de recruiter door iets van jezelf te tonen

Hoewel het niet altijd zo lijkt, kan je je CV erg persoonlijk maken. Jij bent de maker van je CV dus voor jou lijkt alles duidelijk, maar de lezer van je CV heeft je nog nooit gezien noch van je gehoord. Probeer hem daarom ook een stukje te overtuigen door iets over jezelf te vertellen. Wees hier origineel en vooral concreet in om een onderscheid te kunnen maken. De meeste CV’s blijven hier te veel aan de oppervlakte dus weet dat je hierin écht nog een verschil kan maken!

Bijvoorbeeld:

 • Hobbies: reizen Dergelijke zaken zie je vaak op een CV staan, maar op zich vindt iedereen reizen wel leuk, toch? Dit is dus dé uitgelezen kans om de recruiter te prikkelen om meer over je te weten. Je kan dit doen door je hobby ‘reizen’ concreter te beschrijven. Stel jezelf volgende vragen: Wat heb ik al gedaan? Wat voor soort reizen maak ik? Zit daar iets minder conventioneels tussen? Gebruik het dan zeker! Verwerk nadien je antwoorden in je CV. Enkele voorbeelden: o 2 maanden backpacken in Zuid-Amerika o Fietsvakanties in de Alpen o Van Antwerpen naar Budapest gefietst.
 • Competenties: hulpvaardig, creatief, sociaal Als je competenties op deze manier een CV staat, zeggen ze bijzonder weinig over jou, want iedereen kan deze drie competenties hebben. Ze zijn te breed interpreteerbaar. En het gaat om jou, dus ook hier is het een mooie kans om elke competentie concreter te beschrijven. Werk bijvoorbeeld ‘creatief’ uit door jezelf volgende vraag te stellen: Wat maakt mij creatief? “Creatief: in mijn vrije tijd restaureer ik oude meubels”

Inspireer de recruiter door een mooie lay-out die bij je past

 • Op het internet zijn veel mooie templates te vinden en die kan je zeker gebruiken. Maar als je ze gebruikt, gebruik ze dan als basis en pas ze nadien nog aan naar jouw voorkeuren en wie jij bent.
 • Ben je iemand die graag kleurtjes heeft en fleurig in het leven staat? Breng dan wat kleur in je CV!
 • Ben je super creatief? Ontwerp dan zelf je CV (maar let op bovenstaande tips!)
 • Solliciteer je bij een bloemenwinkel? Maak dan via je CV een link naar bloemen door bijvoorbeeld op de achtergrond een discrete afbeelding toe te voegen.

 

Ben jij klaar voor een kickass CV te schrijven?

Wil je meer tips rond persoonlijke groei, loopbaan, ondernemen?
Volg dan @annesophie.rise.hr op Instagram!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *