ondernemen

5 emoties die elke ondernemer herkent

Deze 5 emoties kent elke ondernemer

Ondernemen gaat gepaard met verschillende emoties. De ene moment positieve gevoelens, de andere moment ervaar je ze eerder negatief.
Het is alleszins heel normaal dat je verschillende, soms tegengestelde, gevoelens ervaart wanneer je de stap naar het ondernemerschap hebt gezet.  Ongetwijfeld zal je de volgende 5 emoties ook herkennen.

Angst

Elke ondernemer ondervindt wel eens angst tijdens het ondernemerschap. Zo kun je de angst ervaren voor de mening van anderen wanneer je jouw job wilt opzeggen om ondernemer te worden. De angst om te falen. De angst om welbepaalde risico´s te nemen. Angst kan er enerzijds voor zorgen dat je geremd wordt in nastreven van je doelen. Anderzijds houdt het je alert en zorgt heet ervoor dat je eerst nadenkt alvorens een beslissing te nemen. Het gevoel van angst is zeker normaal, zorg er alleen voor dat het je niet blokkeert.

Opwinding

Hoe leuk is het om elke dag aan je droom te werken? Je staat er mee op en je gaat er mee slapen. Je klopt lange dagen om toch maar zoveel mogelijk gedaan te krijgen en zo snel mogelijk al je doelen te behalen. Natuurlijk is het geweldig als je met passie aan je onderneming kunt werken. Toch moet je oppassen dat je niet overwerkt geraakt of te veel gaat investeren, zowel tijd als geld, n je onderneming. Probeer van tijd tot tijd te genieten. Las eens me-time in, spendeer tijd met je vrienden en familie, boek eens een welverdiende vakantie of citytrip. Daarna kun je weer volop knallen. 

Stress

Ik denk dat iedereen de dag van vandaag stress ervaart. Natuurlijk zal dat als ondernemer nog een tikkeltje meer zijn. Er komt heel veel last op je schouders terecht. Je bent voor zoveel verantwoordelijk. Stress houdt je alert maar het mag niet de overhand nemen. Op lange termijn kan stress een serieuze impact hebben op je functioneren en gezondheid. 

Voldaan

Naar mijn mening een van de meest geweldige gevoelens die gepaard gaan met het ondernemerschap. De punten op je to-do list schrappen, eindelijk die deal binnen halen, je omzet die maandelijks stijgt, enz. Allemaal zaken die je zo een voldaan gevoel kunnen geven en alle struggles de moeite waard maken.

Verlies

kiezen is verliezen. Je job inruilen voor het ondernemerschap gaat gepaard met het verlies van (financiële) zekerheid. Kiezen voor een welbepaald project betekent dat je een ander project niet kunt aannemen. Je hele leven is gebaseerd op keuzes maken maar vooral in het ondernemerschap kunnen keuzes een grote impact hebben, vooral financieel. Dat moet je niet ontmoedigen om de stap naar het ondernemerschap te zetten. Denk er wel grondig over na, weeg je keuzes altijd af en zorg voor een buffer indien een keuze anders uitdraait dan gehoopt. 
 
 
 
Ondernemen is een rollercoaster van emoties. Probeer je emoties tot op een zeker level te houden en geniet vooral van het hele ondernemersproces. Uiteindelijk is het allemaal de moeite waard! 

Ondervind jij deze emoties ook? Hoe ga je ermee om?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *