ondernemen

5 tips om je netwerk te onderhouden

In de blog small talks vertelde ik je al hoe je een netwerk via een simpel praatje kunt uitbreiden.
Ook in het artikel over onze eerste beurs vind je tips om te werken aan je netwerk.

Allemaal goed en wel dat netwerk uitbouwen. 
Veel belangrijker, je moet je netwerk kunnen houden! 

Hier zijn een aantal tips!1. Blijf in contact

Je hebt een leuk netwerkevenement achter de rug en hebt interessante mensen ontmoet. De eerste dagen of weken zullen jullie elkaar natuurlijk geregeld horen maar contacten verwateren snel. Jullie komen namelijk zoveel (nieuwe) mensen tegen.
Probeer dus in contact te blijven. 
Social media is daar het ideale kanaal voor. Like een foto of berichtje, laat eens een comment achter, feliciteer de persoon met een behaald succes.
Natuurlijk is face to face contact nog altijd beter. Ga eens samen een koffie drinken of spreek af voor een lunch. Is er een nieuw netwerkevenement? Probeer samen te gaan.

2. Wees zelf zichtbaar

Zoals ik al zei, dagelijk komt iedereen zoveel nieuwe mensen tegen. Een gesprek of leuk contact wordt dan al snel vergeten. Naast in contact blijven, is het ook belangrijk om zelf gezien te worden. 
Zowel offline als online. 
Mensen zullen je gezicht zo niet vergeten en/of je sneller herkennen op bv. evenementen.
Work unitl you no longer need to introduce yourself

3. Orden je netwerk

Na verloop van tijd zal het niet meer gemakkelijk zijn om ieder contact in je netwerk te onthouden. Probeer daarom je netwerk in kaart te brengen. Maak een excel bestand aan, noteer het in een specifiek notiteboekje, … Schrijf daarbij de naam, de contactgevens, van waar jullie elkaar kennen, wat doet de persoon, wat kan die voor jou betekenen en alle andere relevante zaken die jouw kunnen helpen. 
Wanneer je dan iemand nodig hebt voor iets heel specifiek kun je die lijst raadplegen. Maar ook wanneer er een evenement is waar verschillende personen uit je netwerk aanwezig zijn, kun je even aan de hand van de lijst je geheugen opfrissen. Zo kun je direct verder praten met elkaar zonder helemaal van in het begin te moeten starten. Het komt trouwens ook veel professioneler over.

4. Kom je beloftes na

Niks is hatelijker dan mensen constant te moeten herinneren aan hun beloftes. En geloof me, als het jouw niet vaak overkomt, ik moet het dagelijks doen. 
Hou je aan je beloftes of maak geen beloftes. Anders kom je echt niet professioneel en betrouwbaar over. Vaak rekenen je contacten op je en is dit de basis voor beloftes die zij hebben gemaakt en wél willen nakomen.  

5. Wees oprecht

Het kan altijd gebeuren dat je iemand echt geen bijdrage levert aan je netwerk. Als die persoon je toch blijft contacteren voor een samenwerking maak dan op een duidelijke, beleefde en professionele manier duidelijk dat er geen verdere samenwerking in zit. Houd daarbij wel de deur op een kiertje. Je weet nooit op wie je in de toekomst nog beroep moet doen. 
Maak ook geen misbruik. Beroep doen op je netwerk is een proces van geven en nemen. Vraag dus niet constant want dan gaat de tegenpartij na verloop van tijd afhaken, tenzij hij/zij echt niet terugvraagt. Durf aan de andere kant ook gerust zelf te vragen. Je bent geen liefdadigheidsinstelling. Het is de bedoeling dat jullie er allebei beter van worden.
Toon ten slotte ook oprecht interesse. Wanneer een project of business je echt niet interesseert, gaan dan niet doen alsof gewoon omdat je iets nodig hebt van die persoon. Wil je echt iets concreet? Ga er dan over onderhandelen in plaats van mouwvegen.
Hoe onderhoud jij je netwerk? Vind je het moeilijk? Heb jij nog leuke tips?
Laat het zeker weten in een comment, via de facebookpagina of op instagram @theambitiousbrune
8 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *