ondernemen

Ondernemen met je partner een (no) go?

Vandaag postte ik in mijn instagram stories (@theambitiousbrune) een poll met de vraag of jullie het zouden zien zitten om samen met je vriend(in) of echtgenoot/echtgenote te ondernemen.
Ik dacht hier heel positieve antwoorden op te krijgen aangezien ik dat zelf enorm graag zou willen. 

Toch blijkt 70% liever te willen ondernemen zonder zijn of haar geliefde.
Een verrassende keuze als je het mij vraag.

Gelukkig ontmoette geraakte ik door de poll ook in contact met Ellen Huizenga.
Zij onderneemt wél samen met haar vriend en wou maar al te graag haar verhaal delen met ons. 

De start

Wij zijn eigenlijk gestart omdat we beide al een klant hadden. Mijn vriend liep al een tijdje rond met het idee om een eenmanszaak te starten om die klant te kunnen bedienen. Ikzelf twijfelde nog tussen een eenmanszaak te starten of bij die klant in loondienst te gaan. 
Toen kwamen we op het idee om een VOF, een vennootschap onder firma, te starten wat we uiteindelijk hebben gedaan op 27 oktober 2015.
Een VOF is een vennootschapsvorm zonder rechtspersoonlijkheid. Het houdt in dat we samen eigenaar zijn van onze onderneming, we hebben zelf vermogen hebben moeten inbrengen en we beide privé aansprakelijk voor eventuele schulden. 

Wat met de risico´s? 

Het is natuurlijk heel spannend om samen met je vriend een onderneming te starten. Naast de twee klanten die we al hadden, konden ook nieuwe klanten aannemen om die samen te bedienen.
Echter brengt een VOF constructie samen met je vriend wel wat risico’s met zich mee. Zoals eerder gezegd zijn we beide aansprakelijk voor de schulden die je aangaat in je onderneming. 
Daarom hebben wij samen met een accountant een contract opgesteld. Hierin hebben we vastgesteld hoe we de winst verdelen, wat we allebei in hebben gebracht in de VOF en hoe we eventueel de VOF kunnen beëindigen en hoe alles dan verdeeld wordt. Ik denk dat het heel belangrijk is dat je dit formeel vastlegt. Het is natuurlijk niet leuk om te denken “wat als het uitgaat, de ander overlijdt, als het gewoon niet meer gaat samen een bedrijf leiden of wat als we na een paar jaar allebei een baan willen en de VOF willen beeindigen?” Toch is het super belangrijk! 
We hebben in de praktijk gelukkig nog niet moeten terugvallen op het contract omdat we allebei wisten waar we voor getekend hebben en dus wisten waar we aan toe waren. 

Samenwerken

De samenwerking verliep bij ons best prettig. In de afgelopen twee jaar hebben we verschillende projecten van klanten samen gedaan. Natuurlijk krijg je wel eens discussies onderling zoals moeten we dit wel of niet aanschaffen, moeten we het op deze manier doen op een andere manier, …
Ik vond het in ieder geval heel erg leuk om sparren met je beste maatje, met je geliefde waar je voor hebt gekozen, om samen een onderneming op te bouwen en dus samen een passie te delen. 
We vulden elkaar ook goed aan op bepaalde punten. Hij is goed in het klantencontact en ik ben beter achter de schermen (aantekeningen uitschrijven, besprekingen voorbereiden en de administratie verwerken). Daarnaast hebben we veel geleerd van elkaar, bijvoorbeeld over hoe we het beste kunnen samenwerken en wie welke taken het beste kan vervullen. Je leert elkaar echt een stukje beter kennen. 

De toekomst

Op dit moment werkt mijn vriend fulltime in loondienst bij een hele leuke online marketing agency. Ik zelf zet de taken voort die we nog hebben van onze vaste klanten en focus me nu verder op het afstuderen en het ontwikkelen van een idee voor een tweede onderneming. 
Door die eerste onderneming weet ik nu in ieder geval wat ik heel erg leuk vind, namelijk samenwerken met andere ondernemers en die helpen met het bereiken van hun ideale klant. 
Omdat ik graag kennis wilde delen en kennis wilde uitwisselen met andere jonge vrouwelijke ondernemers ben ik een Facebook community gestart genaamd Business Babes. Deze is in één maand uitgegroeid tot 500 leden. Inmiddels zijn we 3 maanden actief en zitten we al op 1100 aangemelde leden. Het is heel erg tof om te zien hoe jonge vrouwelijke ondernemers ervoor open te staan om dingen te vragen waar ze tegen aan lopen, maar ook om te zien hoe andere graag hun kennis willen delen. Ik denk dat die visie deel gaat uitmaken van mijn tweede onderneming omdat ik daar gewoon écht heel erg blij van wordt. Hoe dat precies eruit komt te zien dat weet ik nog niet! Work in progressWat is jullie mening over ondernemen met je partner? Wat zijn volgens jou de voor- en nadelen?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *