ondernemen

5 moeilijkheden die je als startende ondernemer ondervindt in de beginfase

Ik ben nog maar net begonnen met ondernemen. Heel klein naar de buitenwereld maar al heel groots in mijn hoofd. Dat ondernemen een moeilijk, lang en stressvol proces is, is algemeen geweten. Je moet er hard voor werken maar het is o zo leuk en zeker als het zijn vruchten begint af te werpen. 
Aangezien ik nog maar kleinschalig bezig ben, zou je verwachten dat het allemaal vlekkeloos verloopt.
Helaas. Nu al ondervind ik moeilijkheden.

1/ De juiste mensen vinden en houden

Een goed team is belangrijk. Ik kan gelukkig op een aantal mensen rekenen maar ook zijn er al veel mensen vertrokken en dat ligt toch altijd moeilijk. Je hebt een droom en wilt daar 100% voor gaan. Alleen deelt niet iedereen dezelfde visie, zijn ze minder ambitieus of hechten er niet zoveel belang aan. Dan botst het. Ook kun je jammer genoeg niet alles alleen. Omdat je nog maar een starter bent, moet je vaak rekenen op de vrijwilligheid van anderen. De dag van vandaag is dat heel schaars. Voor alles moet je betalen, mensen zijn egoïstischer en gunnen elkaar nog maar heel weinig. Heel frustrerend!

2/ Ben ik wel goed bezig?

Je bent begonnen aan een proces dat lang duurt, veel energie en geduld vraagt. Constant word je geconfronteerd met andere mensen die wel al succesvol zijn. Ik vraag me dan af of ik wel dat geluk zal hebben. Hoe hebben zij dat bereikt? Spiegel ik me niet te veel aan anderen? Zou ik niet beter iets anders doen? Ga ik niet beter gewoon voor een baas werken? Zoveel vragen en gepieker!.

3/ Gaat mijn idee wel succesvol zijn?

Je hebt dan eindelijk een idee gevonden waar je potentieel in zit, je werkt er elke dag aan en dan… slaat de twijfel toe. Je onderscheiden van anderen is heel moeilijk tenzij je natuurlijk over tonnen geld en expertise beschikt. Daarnaast kun jij wel iets helemaal geweldig vinden maar daarom krijg je het nog niet verkocht.

4/ Te groots denken

Ik ben iemand die het altijd groots ziet. Uiteraard mag je dromen. Hoe groter je het ziet, hoe gemotiveerder je bent om te blijven werken en veranderingen door te voeren om je einddoel dichter te zien komen. Alleen… is dat niet realiseerbaar op korte termijn. Omdat ik het zo groot wil maar dat niet direct mogelijk is, geraak ik snel ontmoedigd. Ik ben te veel bezig met hoe ik het wil in plaats van te genieten van het proces.

5/ Investeren

Dit blijft mijn grootste struikelblok. Ik ben een gewoon studentje uit een gewoon gezin met grote dromen. Grote dromen kosten helaas altijd geld. Je moet eerst investeren voor je het er, hopelijk, opnieuw kunt uithalen. Natuurlijk moet je over geld beschikken alvorens je het kunt investeren. Ik doe vakantiejob, ik probeer hier en daar een centje bij te verdienen maar vaak is dat niet voldoende. Het leven staat ook niet stil. Kleding, eten, sporten, openbaar vervoer, … Zoals ik al eerder zei, alles kost geld.

Zijn dit moeilijkheden die het proces vertragen? Ja.
Zijn ze onmogelijk op te lossen? Nee, dat niet
Dit probeer ik dan ook in mijn achterhoofd te houden. Tegenover elke tegenvaller staat een prachtige opportuniteit.Het is een proces met vallen en opstaan, twijfels, struikelblokken. geluk en ongeluk. Je bent sterk genoeg en hebt voldoende doorzettingsvermogen om alles aan te kunnen
You can do this!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *