ondernemen

Smalltalk: de koetjes en kalfjes methode

Smalltalk
= een kort praatje
= praten over koetje en kalfjes
= een oppervlakkig geneuzel

De vakantie zit erop, school is begonnen, de dagen jaarlijkse vakantie zijn uitgeput, het dagdagelijkse leven draait weer op volle toeren. Jezelf verschuilen achter een boek of veel te grote cocktail is niet meer mogelijk. We komen dagelijks met heel veel mensen in contact. Tijdens het openbaar vervoer, in de supermarkt, bij de kapper, … Tijd om die contacten optimaal te gebruiken door middel van smalltalks.

Goed zijn in smalltalks, voegt ook waarde toe in het werkveld. Het kan bv. ook gebruikt worden om klanten op hun gemak te stellen, je (nieuwe) collega’s beter te leren kennen, het ijs te breken bij een sollicitatiegesprek en ga zo maar door. Bovendien kan het bestaande relaties helpen verbeteren en helpt het om wederzijdse interesses te ontdekken.

Smalltalks kunnen overal, met iedereen, over alles.

Alleen, niet iedereen vindt het even gemakkelijk om met een wildvreemde een praatje te slaan. Bij de ene persoon lijken de woorden er uit de vloeien, terwijl de andere het na 2 minuten stotteren opgeeft en met klotsende oksels door de grond zakt van schaamte.


Omdat de kracht van een goede smalltalk niet te onderschatten is, zijn hier een aantal praktische tips om zelf mee aan de slag te gaan.

Hoe begin je er aan?

Een goede voorbereiding is alles.
Bedenk een aantal onderwerpen waar je zelf graag over praat en ga na wat je er dan over wilt vertellen. Natuurlijk hangt alles af van het moment zelf maar als je al wat inspiratie in je hoofd hebt.

Schrijf het desnoods op zodat je het altijd eens opnieuw kan lezen voor je ergens naartoe gaat. Je zal je meer zelfzeker voelen en dan zullen de gesprekken ook al vlotter verlopen.

Als je bijvoorbeeld over je eigen onderneming iets wilt vertellen, kun je een korte elevator pitch[1]voorbereiden waar je in een aantal zinnen vertelt waarvoor je onderneming staat.

Daarnaast kun je op voorhand al nagaan wie je mogelijke gesprekpartners zijn.

Ga je naar een event?
Zoek dan wie er nog uitgenodigd is. Zo kun je al direct zien of er gemeenschappelijke onderwerpen zijn om samen over te bonden. Mijn tip? Zoek deze mensen op voorhand eens op via LinkedIn

Heb je een sollicitatie?
Zoek iets interessant op over het bedrijf en breek daarmee het ijs. Je moet het wel oprecht interessant vinden. Interesse fakenheeft geen enkele zin. Vroeg of laat val je toch door de mand.


[1] Een elevator pitch is een term die vaak in het bedrijfsleven en in start ups gebruikt wordt. Het concept is om mensen in de tijd dat het neemt om de lift te nemen (ongeveer 30 seconden tot 2 minuten max.) warm te maken voor je idee/bedrijf/…


Ga op je doel af

Natuurlijk kan je wachten tot de persoon met wie je heel graag eens wilt praten zelf op je afkomt. De kans dat het gebeurt is echter klein. Zeker als je verscholen in een hoekje staat.

Stel je dus zelfzeker op.
Neem een open houding aan. Wandel desnoods een beetje rond, neem een drankje en probeer oogcontact te maken. Lach eens, geef een knikje. 


Reageert je potentiële smalltalker, ga er dan gerust naartoe en geef een hand. Start het gesprek met “U bent toch…”(als je weet wie de persoon is), stel jezelf voor, begin met iets luchtig in de in zin van “Wat brengt u hier naar het event”, … Voor je het weet is het gesprek aan de gang.Tijdens het gesprek

Eerst en vooral, blijf vooral jezelf!
Ga je zeker niet anders voordoen om jezelf anders te laten overkomen. Praat ook over zaken waar je kennis van hebt. Begin niet over onderwerpen als geloof en politiek op een eerste meeting. Al zeker niet als je daar niet van op de hoogte bent. Vermijd moeilijke termen waar je zelf de betekenis niet van kent om intelligent over te komen. Hou het simpel en real.

Lach en wees relaxed.
Lachen heeft een ongelooflijke kracht en hoe meer ontspannen jij bent, hoe comfortabeler je gesprekspartner zich zal voelen.

Hou je focus.
Soms zal het gesprek saaier verlopen dan verwacht. Begin echter niet rond te staren, haal niet je gsm boven om Facebook te checken of een tweet de wereld in te sturen en kijk niet om de 5 seconden op je horloge.

Geen inspiratie meer?
Weet je echt niet over wat je kunt praten? Stel dan open vragen en laat je gesprekspartner over zichzelf praten. Mensen doen dat nu eenmaal graag. Af en toe een complimentje doet het ook zeker goed. Je kan zelfs over het weer beginnen of een nieuw tv-programma (waar je uiteraard naar kijkt!)
Andere mogelijkheden zijn hobby’s, een recente reis, sport  of je gezin. 


Zorg natuurlijk wel dat het past binnen de context. Tegen een totaal vreemde persoon op een evenement over technologie ga je niet direct beginnen over zaken die je beter privé houdt. Tijdens een kapperbezoek kan dat dan eerder. We don’t want to be akward!

Einde van het gesprek

Een smalltalk moet echt geen uren duren. 5 à 10 minuten is meer dan voldoende.
Sluit het gesprek positief af. Bedank je gesprekspartner voor het interessante gesprek en vergeet niet je contactgegevens of kaartje af te geven.

Om af te sluiten de belangrijkste tip: oefenen! 

In het begin zal het altijd wat stroever verlopen maar oefening baart kunst. Hoe meer je je er op toelegt, hoe vertrouwder het zal worden. Een smalltalk is iets dat spontaan, leuk en ontspannen moet zijn.
Ga jij de smalltalk aan of ben je een geboren smalltalker? Heb jij nog tips en tricks?
Laat het allemaal gerust weten in een comment! #theambitiousbrune


8 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *