ondernemen,  ondernemer,  vrouwelijke ondernemers

5 ultieme starterstips van de Gentse student-ondernemer Ellen Bruyninckx


Op 3 mei werd Ellen Bruyninckx verkozen tot dé Gentse student-ondernemer van 2017. Terecht als je ziet wat deze 26-jarige dame al bereikt heeft. Ze is afgestudeerd als ergotherapeut. Daarna besloot ze er nog een master orthopedagogiek bij te doen. Tijdens die master richtte ze haar ergopraktijk op om later een ergopraktijk platform uit te bouwen. Alsof dat allemaal nog niet indrukwekkend genoeg is, ontstond uit haar ergopraktijk Inrol. Inrol is een woonconcept waarbij woningen zo gebouwd worden dat je er levenslang in kan wonen.

De Gentrepreneur award was voor Ellen dus de kers op de taart na al dat harde werk.
Toch is ze ook maar begonnen als een student. Ellen heeft daarentegen wel haar enorme ambities omgezet in doelen en daden. Hard work pays off. Dat heeft ze bewezen.

Omdat ik niks liever zou willen dan in haar ambitieuze schoenen staan, vroeg ik Ellen haar 5 ultieme tips om het te maken als ondernemer.

1/ Doe iets wat je graag doet

Ga op zoek naar iets wat je ongelooflijk graag doet, iets waar je graag mee bezig bent. Ondernemen is heel leuk maar het moet gaan over een onderwerp dat je echt boeit.  

Toen ik afstudeerde als ergotherapeut had ik niet direct de interesse om daar iets mee te doen. Bij het verder studeren miste ik het echter en wou echt terug aan de slag als ergotherapeute. Iets niet doen en het missen betekent dat je het graag doet. Ook als je heel veel dingen doet zul je merken wat je graag en niet graag doet.

Een tip? Vraag of je ergens mee kunt draaien en probeer het gewoon!

2/ Ken uzelf

Weet wat je sterktes en zwaktes zijn. Als ondernemer moet je daarop kunnen inspelen.  

Mijn sterktes? Ik ben enorm gedreven. Als ik ergens mijn zinnen op heb gezet, zal ik alles uit de kast halen om er te geraken. Ik kan ook heel goed luisteren wat me helpt in mijn zaak. Ik moet luisteren naar mijn klanten om mijn product op hen af te stellen en zo beter te kunnen verkopen. Tot slot kan van alles wel iets waardoor ik mezelf in veel dingen kan behelpen

Uiteraard ben ik mij ook bewust van mijn zwaktes. Ik heb een studie gevolgd die kadert in de gezondheidssector. Ik heb geen opleiding qua management, marketing sales, … alles wat je dus nodig hebt om een start up te starten 😉 . Daarnaast leer ik uit dingen te doen. Goedbedoelde adviezen negeer ik daardoor, wat niet altijd goed is natuurlijk.  Ook leg ik de lat altijd hoog. Vooral op vlak van mijn eigen werk. Niet zozeer ten opzichte van anderen maar ik moet mezelf wel inhouden om geen dubbel check te doen. Ik kan het moeilijk loslaten.

3/ omring je met de juiste mensen

Niet alleen op zakelijk vlak maar ook privé is het noodzakelijk om de juiste mensen rondom je te hebben. Je hebt mensen nodig om je verhaal eens tegen te kunnen doen, iemand waar je goedbedoeld tegen kunt zagen, mensen die je steunen als het wat moeilijker gaat.

Slaag je er niet in om een sterk team te verzamelen, zorg dan voor een goed netwerk.

Ik heb lang gezocht naar mijn team. Het is namelijk heel belangrijk dat je direct met de juiste mensen start. ik ben daar niet licht over gegaan. Mijn netwerk ging veel vlotter. Het heeft wel langer geduurd voor ik echt begon te rekenen op mijn netwerkt. Het heeft lang geduurd voor ik dingen durfde vragen en initiatief nam om hen spontaan te helpen. Wanneer ze het zelf vroeger, hielp ik natuurlijk wel.

Durf hulp te vragen aan je omgeving maar bekijk hulp kritisch. Leg ook gerust hulp naast je neer als je er niet achter staat. Bedankt hen vriendelijk en doe je eigen ding.

4/ experimenteer

Probeer verschillende dingen uit en volg soms een zot idee en zie waar je geraakt.

Ga bijvoorbeeld naar netwerkevenementen waar je eerst niet naartoe zou gaan, stap op iemand af die je normaal niet zou aanspreken, post eens een bericht op Facebook en wacht in spanning de reacties af, … Probeer gewoon! Je leert er uit. Ook uit fouten!

5/ Have fun

Zorg ervoor dat het je meer energie geeft dan dat het vraagt. Er zijn altijd vervelende dingen in ondernemen, dat heb je ook als je voor een baas werkt. Zorg er enkel voor dat het leuke overheerst.

Ik krijg heel veel energie van de dingen die we naar anderen toe bereiken. Bijvoorbeeld de  reacties van de mensen die de workshops volgen. Dat geeft  echt een boost en maken je week goed. Ook een leuke mail van een partner die je bedankt maakt al het harde werk het waard. In alles wat ik doe, is mijn doel om anderen beter te maken. Als je er dan ook in slaagt is dat de max.

De keerzijde van de medaille is dat het niet altijd lukt. Het is heel normaal dat je soms faalt. Daar leer je uit. Wat ik wel heel erg vind, is dat door fouten anderen soms schade lijden. Ik probeer dan te bekijken hoe we het toch kunnen oplossen. Zelden vinden we geen oplossing. Voor elk probleem is er een oplossing!

8 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *